BACK TO ALL

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου - Πρόγραμμα παραστάσεων 2022

Ancient Theater of Epidaurus, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Στην Επίδαυρο αυτήν τη χρονιά θα παρακολουθήσουμε οκτώ παραστάσεις, από την 1η Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου 2022. Πέντε Έλληνες, ένας Γερμανός, ένας Λιθουανός και ένας Ολλανδός σκηνοθέτης καταθέτουν στο κοίλον τις προτάσεις τους και τις σκηνικές αναγνώσεις στο αρχαίο δράμα ή τη μεταγραφή του.

Πρεμιέρα κάνει ο ιδρυτής του Theater Hollandia Ολλανδός Γιόχαν Σίμονς, που σκηνοθετεί την Άλκηστη του Ευριπίδη, με όχημα τη μουσική της ομώνυμης όπερας του Γκλουκ, τοποθετώντας τέσσερις τραγουδιστές και ένα εκκλησιαστικό όργανο στη θέση του Χορού. Ακολούθως, ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί για το Εθνικό Θέατρο τη γραμμένη σε 15σύλλαβο Μήδεια του Μποστ, με τη χαρακτηριστική σκωπτική μαεστρία του δημιουργού της, μια εκρηκτική παρωδία για τη σύγχρονη πραγματικότητα αυτής της χώρας. Ο Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί τους Πέρσες του Αισχύλου ως τραγωδία της ανθρωπότητας, ως μικροσύστημα που αντανακλά ζητήματα ύπαρξης και συνύπαρξης, άλυτα ανά τους αιώνες.  Ακολουθεί ο Ούλριχ Ράσε, με τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου, με τους ηθοποιούς σε μια "μανιακή" ερμηνεία, που συνδυάζει κείμενο, κίνηση και ρυθμό. Δεύτερη παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου ο Αίας του Σοφοκλή, με τον Αργύρη Ξάφη στην πρώτη του σκηνοθεσία στην Επίδαυρο. Στον κύκλο Αντιγόνη εντάσσεται η σκηνοθεσία του Λιθουανού Cezaris Graužinis, με την ομώνυμη ηρωίδα του Σοφοκλή σε μια σύγχρονη και επίκαιρη μεταφορά της σοφόκλειας τραγωδίας. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει την Ελένη σε σκηνοθεσία του Βασίλη Παπαβασιλείου, μια από τις παραστάσεις του περσινού προγράμματος που ακυρώθηκαν λόγω των πυρκαγιών. Το πρόγραμμα της Επιδαύρου ολοκληρώνει η Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, σε μια παράσταση που τη διατρέχει ένα ολοκληρωμένο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου.

Πρόγραμμα

1 & 2 Ιουλίου 2022
Άλκηστη του Ευριπίδη
SCHAUSPIELHAUS BOCHUM - JOHAN SIMONS
(Διεθνής Συμπαραγωγή - Παγκόσμια Πρεμιέρα)

8 & 9 Ιουλίου 2022
Μήδεια του Μποστ
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΒΡΙΑΝΟΣ
(Πρεμιέρα)

15 & 16 Ιουλίου 2022
Πέρσες του Αισχύλου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΝΤΖΑΣ
(Πρεμιέρα)

22 & 23 Ιουλίου 2022
Αγαμέμνων του Αισχύλου
RESIDENZTHEATER – ULRICH RASCHE
(Διεθνής Συμπαραγωγή - Παγκόσμια Πρεμιέρα)

29 & 30 Ιουλίου 2022
Αίας του Σοφοκλή
ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΑΡΓΥΡΗΣ ΞΑΦΗΣ
(Πρεμιέρα)

5 & 6 Αυγούστου 2022
Αντιγόνη του Σοφοκλή
CESARIS GRAUŽINIS
(Πρεμιέρα)

12 & 13 Αυγούστου 2022
Ελένη του Ευριπίδη
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

19 & 20 Αυγούστου 2022
Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Ευριπίδη
ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
(Πρεμιέρα)

1 Ιουλίου – 20 Αυγούστου 2022 - Κάθε Παρασκευή και Σάββατο
Δημιουργική απασχόληση παιδιών στην Επίδαυρο (κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου) - Για παιδιά 5 - 12 ετών.
Το επιτυχημένο θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα, που διακόπηκε τα δύο προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας, φέτος ξεκινάει πάλι, φέρνοντας κοντά στα παιδιά το υπέροχο και μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων. Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Το πρόγραμμα συντονίζει η θεατρολόγος Έλλη Γαβριήλ, σε συνεργασία με ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής (Αγγελική Τσάκωνα, Ελπίδα Κομιανού, Άλκηστη Βασιλάκου, Βασίλης Καλαγκιά, Αναστασία Κορδάρη).
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος.

Κατερίνα Ευαγγελάτου Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, Katerina Evangelatos Athens Epidaurus Festival
Epidaurus Festival Ancient Theater, Αρχαίο Θέατρο Φεστιβάλ Επιδαύρου

Tips
Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 21:00 και παίζονται με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους.
Άνετη στάθμευση για αυτοκίνητα και πούλμαν στο πάρκιγκ του θεάτρου.
Τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν άτομα με αναπηρίες, μπορούν να φτάσουν μέχρι την πλατεία του θεάτρου και να αποβιβάσουν άτομα με αμαξίδια. Επίσης, ο χώρος διαθέτει ειδικά W.C. για άτομα με αναπηρίες.
Για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας και λόγω οδηγιών των υγειονομικών αρχών, συστήνεται να προσέλθετε 90΄ πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης.

Πληροφορίες εισιτηρίων
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Δευτέρα έως Πέμπτη 10:00-14:00 και τις ημέρες των παραστάσεων, 10:30-21:00 (από τις 20:00 μόνο για την παράσταση της ημέρας)
Τ. +30 210-7234567 (Δευτέρα με Κυριακή 09:00-21:00). Ηλεκτρονική αγορά: aefestival.gr

Δεν επιτρέπονται
H είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη της παράστασης, παρά μόνο στο διάλειμμα, εφόσον προβλέπεται.
Η είσοδος σε παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
Το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφίμων και ποτών μέσα στο θέατρο.
Τα ψηλά τακούνια
Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της παράστασης.
Η λήψη φωτογραφιών με ή χωρίς φλας, η μαγνητοφώνηση και η μαγνητοσκόπηση κατά τη διάρκεια των παραστάσεων.
Το φιλοδώρημα.

Αυτό το ήξερες;
Κορυφαίος δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός της χώρας, τo Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου είναι από τα παλαιότερα φεστιβάλ της Ευρώπης, με ως τώρα 66 χρόνια λειτουργίας.
Τη φετινή οπτική ταυτότητα συνυπογράφουν το δημιουργικό γραφείο G Design Studio και ο διεθνούς φήμης εικαστικός Γιάννης Βαρελάς.
Από τον Σεπτέμβριο του 2019, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ έχει αναλάβει η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου βρίσκεται στην Αργολίδα, στον αρχαιολογικό χώρο του Ασκληπιείου, σε απόσταση μισής ώρας με αυτοκίνητο από το Ναύπλιο και περίπου δύο ωρών από την Αθήνα.

Πηγή
aefestival.gr

37.596126939718, 23.079282045364