BACK TO ALL

Φουγάρο - Έκθεση Λευτέρης Ολύμπιος "3", Ιούνιος έως Δεκέμβριος 2022

Fougaro Art Center Nafplio, Φουγάρο Ναύπλιο

Το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, το Φουγάρο υποδέχεται στη Fougaro Gallery τον εικαστικό Λευτέρη Ολύμπιο, που ζει και δραστηριοποιείται μεταξύ Ολλανδίας, Κύπρου και Ελλάδας, με την ευκαιρία μιας αναδρομής στη ζωγραφική του. Σε μία μεγάλη έκθεση με τίτλο "3", το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τη δουλειά ενός σημαντικού καλλιτέχνη με σειρά διακρίσεων, που έχει αφομοιώσει τις αρχές της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης, αποδίδοντας με χειρονομιακό χαρακτήρα έργα ζωγραφικής με ελληνική οικουμενικότητα.

Εγκαίνια Έκθεσης
Σάββατο 11 Ιουνίου 2022, ώρα 20:00 - 23:00

Διάρκεια
Ιούνιος έως Δεκέμβριος 2022

Χώρος - Ωράριο Επίσκεψης
Fougaro Gallery - Πέμπτη έως Κυριακή 18:00-22:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες
Τ. +30 27520 47300 | +30 210 8070523
Ε. art@fougaro.gr

Tip
Για επισκέπτες από την Αττική, διατίθεται πούλμαν από Αθήνα, με αναχώρηση στις 18:30 και από Ναύπλιο αναχώρηση στις 23:30 για Αθήνα. Απαραίτηττη η κράτηση θέσης στο Τ. +30 210 8070523 και Τ. +30 6943 056387.

Αυτό το ήξερες;
Μέρος των εσόδων από την πώληση των έργων της έκθεσης θα προσφερθεί στην Ένωση "Μαζί για το Παιδί" στηρίζοντας τη δημιουργία ξενώνα φιλοξενίας για τα παιδιά και τις μητέρες ή συνοδούς τους, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Ενότητες
Η έκθεση "3" έχει δομηθεί γύρω από τις ακόλουθες τρεις ενότητες έργων, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

1

Η σειρά του 2011 "Το Ταξίδι", πραγματεύεται τις αρχετυπικές έννοιες της ακούσιας περιπλάνησης και της εκούσιας μετακίνησης, μέσα από διαφορετικές εκφάνσεις. Όπως έχει σημειώσει η ιστορικός τέχνης κα Ευθυμία Γεωργιάδου – Κούντουρα, "στις διαδοχικές εικόνες της αφήγησης των “ταξιδιών”, διακρίνεται η έντονη προσπάθεια του Ολύμπιου να καλύψει όσο γίνεται περισσότερες πτυχές της ιστορίας και της επικαιροποίησης του αρχικού μοτίβου. Αυτή η μάχη με την ύλη, για την προσέγγιση της ιδεατής σύλληψης, δεν πραγματώνεται με μία εικόνα, αλλά με διαρκείς μετατοπίσεις της οπτικής γωνίας, μέσα από τις οποίες ο ζωγράφος οδηγείται σταδιακά στην πλήρη ελευθερία […]".

Λευτέρης Ολύμπιος Ταξίδι, Lefteris Olympios the Journey
Λευτέρης Ολύμπιος Έκθεση 3, Lefteris Olympios 3 exhibition
2

Η ενότητα "Αικατερίνη Κορνάρο, Το Τρίτο Χέρι" του 2018, εικονογραφεί την θλιβερή ιστορία της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου. Με τα λόγια του ίδιου του καλλιτέχνη: "Η πονεμένη ιστορία της Αικατερίνης Κορνάρο, της τελευταίας βασίλισσας της Κύπρου, με γοήτευε αλλά μου προκαλούσε και θλίψη. […] Η νεαρή αυτή αρχόντισσα στάλθηκε από τη Βενετία για να παντρευτεί το βασιλιά της Κύπρου, […] το τέλος της όμως δεν ήταν αίσιο. Η Αικατερίνη, μετά από 15 χρόνια βασιλείας, εξαναγκάζεται να παραδώσει την εξουσία στη Γαληνοτάτη. […]
Παρά τη θέλησή της και με πόνο στην καρδιά, εγκαταλείπει την Κύπρο το Μάρτιο του 1489, κυνηγημένη από την ίδια της την πατρίδα, χήρα και άτεκνη. Ποιος, όμως, στην πραγματικότητα παρέδωσε την Κύπρο στη Βενετία; Η ιστορία λέει, πως η Αικατερίνη Κορνάρο το έκανε. Η ίδια όμως, πονούσε τον τόπο, αγαπούσε τον κόσμο και ο κόσμος την αγαπούσε. Δεν ήθελε να  φύγει. Αποστασιοποιείται τότε συναισθηματικά και το φυσικό της σώμα γίνεται το όργανο, που παραδίδει την εξουσία. Γίνεται το τρίτο χέρι, που εκτελεί την πράξη τής παράδοσης. Είναι η ιστορική στιγμή της παράδοσης του στέμματος στο Λέοντα της Βενετίας".

Λευτέρης Ολύμπιος Κορνάρο το τρίτο χέρι, Lefteris Olympios Kornaro the third hand
Λευτέρης Ολύμπιος έκθεση 3, Lefteris Olympios 3 exhibition
3

Τέλος, η σειρά σχεδίων "The Cyprus Drawings" (Τα Κυπριακά σχέδια), της περιόδου 2021-2022, πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, στα διαστήματα του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του Covid 19. Δίχως κάποιον σαφή προσανατολισμό, ο καλλιτέχνης αποδίδει ζωγραφικά θέματα από την καθημερινότητα, τη σύγχρονη πραγματικότητα, την Ελληνική μυθολογία, την παράδοση, τη θρησκεία, τον κόσμο του ονείρου και της φαντασίας. Όπως λέει ο καλλιτέχνης, "καθόμουν στο τραπέζι μπροστά στο χαρτί και τα υλικά μου και άφηνα το χέρι και την καρδιά μου να με οδηγήσουν εκεί που ήθελαν αυτά. Στην αρχή δεν πίστευα, ότι εγώ ήμουν ο δημιουργός αυτών των σχεδίων. Γι’ αυτό, όπως λέμε στην αγιογραφία, έλεγα: "Χειρ Ελευθερίου Ολυμπίου εποίησεν".

The Cyprus Drawings Λευτέρης Ολύμπιος, Lefteris Olympios The Cyprus Drawings
The Cyprus Drawings Λευτέρης Ολύμπιος, Lefteris Olympios The Cyprus Drawings

Λευτέρης Ολύμπιος
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1953, ενώ ζει και εργάζεται στο Amsterdam. Σπούδασε γραφικές τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη, καθώς και ζωγραφική, αγιογραφία, φρέσκο και ψηφιδωτό στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Συνέχισε με σπουδές ζωγραφικής και γλυπτικής στη Ελεύθερη Ακαδημία Καλών Τεχνών της Χάγης. Η επαφή του με την κοινότητα καλλιτεχνών στο IJmuiden, ένα χωριό λίγο έξω από το Amsterdam, και ειδικά τον ζωγράφο Lei Moulin το 1985, ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της δουλειάς του.
Το 1997 συμμετείχε στην 47η Μπιενάλε της Βενετίας εκπροσωπώντας την Κύπρο, με τον κύκλο δουλειάς "Φιλοξενία". Το 2012 πραγματοποίησε αναδρομική έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, με τον τίτλο "Συναντώντας το Βυζάντιο". Το 2014 παρουσίασε στον Καθεδρικό ναό της Ουτρέχτης τη σειρά "Violated Beauty", που έγινε ειδικά για τον χώρο του ναού, με θέμα τη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικότερα αυτή της κατεχόμενης Κύπρου μετά το 1974.
To 2019 έγινε μόνιμη εγκατάσταση τριών έργων από την ενότητα Violated Beauty στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Εκθέτει συστηματικά την δουλειά του σε Κύπρο, Ελλάδα και Ολλανδία, ενώ έργα του βρίσκονται σε μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

37.571814965813, 22.821060419083