BACK TO ALL

Νέα Κίος - Συναυλία Π. Θαλασσινού, Εκδηλώσεις για τη Μικρασιατική Καταστροφή, 21-22 Μαΐου 2022

Smyrna burning 1922, Great Fire of Smyrna, καταστροφή της Σμύρνης 1922

Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου 2022 η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Άργους Μυκηνών, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή παρουσιάζουν τις παρακάτω εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο:

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, στo πλαίσιο των δράσεών του με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμώντας την πόλη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών και την ΚΕΔΑΜ, διοργανώνει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο "Αειφορική διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τους πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα". Το σεμινάριο με ελεύθερη είσοδο, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο της Νέας Κίου.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων, στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2022. Στις 11 το πρωί και στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο Μουσείο, για μικρούς και μεγάλους, από την παιδαγωγό κ. Δήμητρα Δέδε. Στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί προβολή ψηφιακού υλικού, με θέμα "Με τον φακό της Ιστορίας - Από την Κίο Βιθυνίας στη Νέα Κίο" (Επιμέλεια υλικού: Μπάμπης Αντωνιάδης).

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό. Τον συνοδεύουν στο κανονάκι ο Πάνος Δημητρακόπουλος και στο βιολί ο Σωτήρης Μαργώνης.

Συναυλία Π. Θαλασσινού Νέα Κίος 1922-2022, Pantelis Thalassinos concert in Nea Kios
Smyrna burning 1922, καταστροφή της Σμύρνης 1922

Αυτό το ήξερες;
Το Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου λειτουργεί από το 1982 από τον σύλλογο απανταχού Κιωτών. Στεγάζεται σε μονώροφο κτίριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Νέας Κίου και αποτελείται από τέσσερις αίθουσες και βοηθητικούς χώρους. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ενδύματα και άλλα αντικείμενα με αναφορές στο μετάξι, που είχε ιδιαίτερη άνθιση στην Κίο και στήριξε οικονομικά τους πρόσφυγες, που έφτασαν στην Αργολίδα. Στη δεύτερη αίθουσα επιχειρείται ένα οδοιπορικό από την Κίο της Μικράς Ασίας στη Νέα Κίο με έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στα εκκλησιαστικά αντικείμενα, σκεύη, ιερατικά ενδύματα και φωτογραφικό υλικό σχετικό με θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις. Τέλος, στην τέταρτη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα οικιακής κυρίως χρήσης (μαγειρικά σκεύη, παπλώματα, κουβέρτες, κεντήματα, μαξιλάρια κλπ.). Στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου υπάρχει κήπος με παραδοσιακό φούρνο και αντικείμενα γεωργικής χρήσης (Μ. Παπαδοπούλου, στο odysseus.culture.gr).
Με τον όρο καταστροφή της Σμύρνης ή αλλιώς Μεγάλη Πυρκαγιά της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τον κεμαλικό στρατό, καθώς και η πυρπόληση της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού και του ιδίου του Μουσταφά Κεμάλ στην πόλη (Wikipedia).

37.586537432834, 22.742750644684