Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας, την 2η Ημέρα Λαμπαδοδρομίας, αργά το μεσημέρι της Τετάρτης 17 Απριλίου 2024, η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρίσκεται στο Ναύπλιο! Ο Δήμος Ναυπλιέων και πλήθος κόσμου, θα υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024".
Η εκδήλωση της υποδοχής στην πλατεία Συντάγματος θα ξεκινήσει στις 15:00, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και επίδειξη ολυμπιακών αθλημάτων. Η εκδήλωση, αμέσως μετά την αφή της Ολυμπιακής φλόγας στο βωμό από τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο, θα έχει συνολική διάρκεια 35 λεπτών.
Πρόγραμμα
15:08 – Άφιξη Ολυμπιακή Φλόγας - στην παραλιακή οδό Ναυπλίου-Νέας Κίου, στο ύψος του 1ου Γυμνασίου, παράδοση στον 1ο λαμπαδηδρόμο της ΕΟΕ.
15:11 – Παραλιακή οδός Ναυπλίου Νέας Κίου, στο ύψος του ΔΑΚ Κολυμβητηρίου - παράδοση στον 2ο λαμπαδηδρόμο του Δήμου Ναυπλιέων
15:14 – Κόμβος Πολυζωίδη - παράδοση στον 3ο λαμπαδηδρόμο του Δήμου Ναυπλιέων
15:17 – Δημαρχείο, οδός Βασιλέως Κων/νου - παράδοση στον 4ο λαμπαδηδρόμο του Δήμου Ναυπλιέων
15:00 – Πλατεία Συντάγματος - Έναρξη εκδήλωσης Υποδοχής Φλόγας
Δεδομένου του ιδιαίτερου συμβολισμού της Ολυμπιακής Φλόγας, η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί με τιμές Αρχηγού Κράτους και αποτελεί πάντα αντικείμενο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, καθώς μεταδίδεται από εγχώρια και διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, ειδησεογραφικά πρακτορεία και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
15:20 – Πλατεία Συντάγματος - Άφιξη Φλόγας
Τελετή Υποδοχής - διάρθρωση
15:06 - Επίδειξη ολυμπιακού αθλήματος ξιφασκίας.
Έναρξη δρώμενου με υποδοχή από ομάδα αθλητριών της Ολυμπιακής Φλόγας.
15:20 - Άφιξη Ολυμπιακής Φλόγας στην Πλατεία Συντάγματος.
Άφιξη Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Ορφανού, αντιπροσωπείας επισήμων της ΕΟΕ και εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024".
Αφή στο βωμό από λαμπαδηδρόμο.
Ανάκρουση -με απόλυτη σειρά- των ύμνων: α) Ολυμπιακός Ύμνος, β) Εθνικός Ύμνος Γαλλίας, γ) Εθνικός Ύμνος Ελλάδας, με ταυτόχρονη έπαρση των τριών σημαιών.
Χαιρετισμός Δημάρχου Ναυπλιέων Δημητρίου Ορφανού.
Χαιρετισμός εκπροσώπου Οργανωτικής Επιτροπής "Παρίσι 2024".
Χαιρετισμός εκπροσώπου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Ανταλλαγή δώρων ανάμεσα σε Δήμο Ναυπλιέων, Οργανωτική Επιτροπή "Παρίσι 2024" και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Έναρξη πολιτιστικού προγράμματος με τίτλο "Η ιστορία του ολυμπιονίκη Διαγόρα του Ρόδιου", που περιλαμβάνει αφηγήσεις ύμνων και ποιημάτων. Συμμετέχουν η Φιλαρμονική του Δήμου, το Μεικτό πολυφωνικό σχήμα της Δημοτικής χορωδίας Ναυπλίου και οι Γεώργιος Καράσης, Γιώργος Χρόνης, Ματίνα Γκόγκα.
Λαμπαδηδρομία - συνέχεια
16:20 - Παραλαβή Ολυμπιακής Φλόγας από το βωμό από τον 1ο λαμπαδηδρόμο του Δήμου και παράδοση στην Πλατεία Φιλελλήνων.
16:23 - Παραλαβή Ολυμπιακής Φλόγας από την πλατεία Φιλελλήνων, από το 2ο λαμπαδηδρόμο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
16:26 - Παράδοση στον 3ο λαμπαδηδρόμο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), στην Ακτή Μιαούλη και Εμμ. Σοφρώνη.
16:29 -Τερματισμός από τον 4ο λαμπαδηδρόμο της ΕΟΕ στην Ακτή Μιαούλη και Πολυζωίδη (Τερματίζει 200 μ. μετά)
Συμμετέχουν με δρώμενα ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ναυπλίου "Χοροκίνηση" και η Στέγη Αθλητισμού & Πολιτισμού Ναυπλίου "Ο Ταξιάρχης". Την τελετή θα παρακολουθήσουν τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Tip
Στους δρόμους, από τους οποίους θα διέλθει η Ολυμπιακή Φλόγα, απαγορεύεται η στάση, στάθμευση και διέλευση οχημάτων από ώρας 14:00 και έως την αναχώρηση της Ολυμπιακής Φλόγας.
Αυτό το ήξερες;
Aπό τις 16 έως τις 26 Απριλίου η Ολυμπιακή Φλόγα θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, μέχρι και στο Καστελόριζο, ενώ την τελευταία (11η) μέρα, θα καταλήξει και θα παραδοθεί στην Αθήνα, με τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας γίνεται παραδοσιακά στην Αρχαία Ολυμπία και υπεύθυνη για την διεξαγωγή της είναι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Η ιστορία της ξεκινάει το 1936, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου και όπως ορίζει το τελετουργικό, την Αφή την κάνει η Πρωθιέρεια στο χώρο του ναού της Ήρας (Ηραίον), στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Εκεί η πρωθιέρεια ζητά τη βοήθεια του θεού του ήλιου Απόλλωνα ώστε να ανάψει η δάδα απαγγέλοντας την επίκληση.
Με τους Ολυμπιακούς αγώνες σφυρηλατήθηκε η εθνική, φυλετική και πνευματική ενότητα των Ελλήνων. Οι αγώνες συνδύαζαν το βαθύ θρησκευτικό πνεύμα με το ηρωικό παρελθόν των Ελλήνων, τον μέγιστο βαθμό της καλλιέργειας του σώματος, του νου και της ψυχής με τις πανανθρώπινες φιλοσοφικές αξίες και την προβολή του ατόμου και των πόλεων με το ύψιστο ιδανικό της ελευθερίας.
Ο Ολυμπιακός Υμνος γράφτηκε το 1896 από τον έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά και μελοποιήθηκε από τον μουσουργό Σπύρο Σαμάρα. Ανακρούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε.) τον αναγνώρισε οριστικά σαν Ολυμπιακό σύμβολο το 1958 στην 55η Σύνοδό της στο Τόκυο.
Το Ολυμπιακό έμβλημα είναι οι πέντε κύκλοι και αντιπροσωπεύει την ένωση των πέντε ηπείρων, καλώντας όλους τους αθλητές του κόσμου να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.