BACK TO ALL

Φουγάρο - Θάλειας Αντωνιάδη "Αλκήεσσα", Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

βιβλίο Αλκήεσσα στη θάλασσα, Alkiessa by the sea

Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023 το απόγευμα, στο Φουγάρο (Fougaro Art Center) στο Ναύπλιο, θα γίνει η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Θάλειας Αντωνιάδη, “Αλκήεσσα”. Το φθινόπωρο επέστρεψε στην πόλη, με καλό βιβλίο, ζεστές γωνιές και ωραίους ανθρώπους...

Το βιβλίο προλογίζει ο εκδότης Νικόλας Τελλίδης. Θα μιλήσουν η Κλειώ Καραγιαννοπούλου, φιλόλογος-θεατρολόγος και ο μαθηματικός Τόλης Κοΐνης. Συνοδεύει στο πιάνο η πιανίστα Νίνα Καραμανώλη.
”Για να αγγίξεις τον ουρανό, πρέπει πρώτα να αντέξεις τα σκοτάδια της Κόλασης” (γράφει στο εξώφυλλο)....

Η ιστορία
Το φθινόπωρο του 1147 μ.Χ. εισβάλλουν στη Θήβα και στην Κόρινθο οι Νορμανδοί του Ρογήρου Β’ της Σικελίας, με κύριο στόχο τους την ακμάζουσα μεταξοβιοτεχνία, τους εξειδικευμένους εργατοτεχνίτες και την πολύτιμη τεχνογνωσία τους. Μεταξύ των αναρίθμητων λαφύρων και αιχμαλώτων στις κατάφορτες γαλέρες του αρχιναυάρχου Αντιοχέα, βρίσκονται αλυσοδεμένα και δύο δεκατριάχρονα κορίτσια: η Αλκήεσσα και η Αγαπία, που ανήκουν πλέον στον ρήγα της Πανόρμου.
Η Αλκήεσσα, ξεριζωμένη βάναυσα από την πατρίδα και την οικογένειά της, οδηγείται ως κεντήστρα στα εργαστήρια μεταξωτών του παλατιού. Αργότερα, μεταφέρεται στο αρχοντικό του νορμανδού ιππότη ντ’ Ανβίλ, ως προστατευόμενή του. Η Αγαπία, μαζί με τον παιδικό της φίλο Δαβίδ, οδηγούνται στα βαφεία των μεταξωτών νημάτων. Δύο προσωπικότητες εκ διαμέτρου αντίθετες, με καταβολές, βιώματα, παιδεία και ένστικτα που διαφέρουν βαθιά, θα συνυπάρξουν από ένα καπρίτσιο της Μοίρας και των ανθρώπων. Ο θρησκευτικός φανατισμός της εποχής, τα ανίερα κρυφά πάθη και οι καταπιεσμένοι πόθοι, οι διαρκείς συνωμοσίες και δολοπλοκίες. οι δολοφονίες αθώων και ενόχων, τα βίαια ένστικτα και η επιβολή της διαστροφής στην αθωότητα, θα αλλοιώσουν το αρχικό πεπρωμένο των κοριτσιών με τραγικές συνέπειες.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα αξιώσεων και μια αλληγορία του παρόντος, με πλοκή καταιγιστική, διαρκείς ανατροπές και απρόβλεπτη κορύφωση, που καθηλώνει τον αναγνώστη, αφήνοντας ανεξίτηλες εντυπώσεις! (οπισθόφυλλο)

Θάλειας Αντωνιάδη Αλκήεσσα, Alkiessa of Thalia Antoniades
Αλκήεσσα στην έκθεση βιβλίου, Alkiessa at book exhibition

Η συγγραφέας
Η Θάλεια Αντωνιάδη γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1958. Έχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Ναύπλιο. Μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και του Ελληνικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου. Έχει βραβευτεί σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διηγήματος το 1986 για το διήγημά της "Ανατομία μιας αλλαγής" το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Νέα Εστία" τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς και στον διαγωνισμό διηγήματος / ποιήματος της Ένωσης Λογοτεχνών Βραβείου Ελλάδος τον Νοέμβριο του 2008, με το διήγημά της "Τρία στενά πιο κάτω". Τιμήθηκε με εύφημη μνεία για το μυθιστόρημα "Η Έλλη μέσα στην αφίσα" από την Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά το 2009. Διηγήματα, ποιήματα καθώς και διάφορα άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά λόγου και τέχνης και σε τρία από τα ετήσια ημερολόγια της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της οποίας είναι Μέλος. Τα τελευταία δεκατρία χρόνια είναι ιδρυτικό μέλος και συντελεστής της Παραμυθένιας Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Ναυπλίου, με την οποία και συνεργάζεται διασκευάζοντας, προσαρμόζοντας θεατρικά, σκηνοθετώντας και βάζοντας ιδέες σε παραστάσεις παραμυθιών. Εργάζεται στο 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπλίου.

Ημερομηνία - Ώρα έναρξης
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 18:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Κρατήσεις - επικοινωνία
Fougaro Art Center, βιβλιοθήκη ΑΝΘΟΣ, Λεωφ. Ασκληπιού 98, Ναύπλιο
Τ. +30 27520 47380 
Ε. info@anthosfougaro.gr

Αυτό το ήξερες;
Μετά τη Βιβλιοθήκη και τη συζήτηση για καλά βιβλία, έρχεται η ώρα για ωραία μουσική και χαλαρή κουβέντα, με καλή παρέα! Μπες στο Fougaro Café-Bistrot και απόλαυσέ τα, με σνακ ή φαγητό κι ένα καλό κρασί!

chapter one

37.571819217595, 22.821060419083