BACK TO ALL

Τα πανηγύρια της Αργολίδας - μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις!

Ευαγγελίστρια Ναυπλίου, Evangelistria church of Nafplio

Αν έχεις έρθει διακοπές το καλοκαίρι στο Ναύπλιο και δεν έχεις πάει τουλάχιστον σε ένα πανηγύρι στα γύρω χωριά, χάνεις μια μοναδική εμπειρία διασκέδασης, αλλά και σύνδεσης με τα ήθη και τα έθιμα του τόπου.
Τα ξακουστά πανηγύρια της Αργολίδας είναι μια εμπειρία ζωής, που αξίζει να ζήσεις!

Συνηθίζουμε να λέμε ότι το Ναύπλιο, εκτός από μια μοναδικά γραφική πόλη, γεννά και αναπαραγάγει πολιτισμό. Και ισχύει εκατό τοις εκατό. Συνήθως, όμως, συνδέουμε τον πολιτισμό μόνο με τις εκθέσεις τέχνης, τα μουσεία, τις θεατρικές παραστάσεις, τα μουσικά σύνολα, τις συναυλίες. Για πολλά χρόνια, αφήσαμε έξω από το πλαίσιο του πολιτισμού ένα πολύτιμο κομμάτι ελληνισμού, που λέγεται "πανηγύρι", υποβαθμίζοντας την αξία του. Ευτυχώς, τα πανηγύρια στην Αργολίδα καλά κρατούν, έχουν επιστρέψει δυναμικά στην μετά Covid εποχή, και πλέον αποτελούν έναν ισχυρό πυρήνα για την τοπική κοινωνία, αλλά και μια ξεχωριστή εμπειρία τόσο για τους Έλληνες, όσο και για τους ξένους τουρίστες.

Τι θα κάνεις και τι θα ζήσεις σε ένα πανηγύρι στην Αργολίδα
Τρία είναι τα βασικά στοιχεία ενός πανηγυριού: ζωντανή παραδοσιακή μουσική, ζεστή γουρνοπούλα και άφθονη μπύρα. Γύρω από αυτά τα τρία στήνεται όλη η γιορτή, και σε αυτά βασίζεται η επιτυχία του κάθε πανηγυριού, που συνήθως οργανώνεται από τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο και λαμβάνει χώρα στην κεντρική πλατεία, στη μεγάλη αυλή ενός σχολείου ή και σε ένα ειδικά διαμορφωμένο γήπεδο.
Τεράστιες σειρές τραπεζιών στήνονται το ένα δίπλα στο άλλο, ντύνονται με τραπεζομάντηλα λαδόκολλας και πλαισιώνονται από πλαστικές καρέκλες. Αν και "όλοι οι καλοί χωράνε", καλό είναι να έχεις κλείσει τραπέζι στο όνομά σου, για την οικογένεια ή την παρέα σου, αν θέλεις να είσαι σίγουρος ότι θα βρείτε να καθίσετε.
Πριν πας στο πανηγύρι, θα παρακολουθήσεις τη Θεία Λειτουργία, και θα συμμετάσχεις στην αρτοκλασία και την περιφορά της εικόνας του εορταζόμενου Αγίου. Επιστρέφοντας από την εκκλησία (ή ερχόμενος από το σπίτι σου, αν δεν έχεις έντονο το θρησκευτικό συναίσθημα), το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις πριν καν αρχίσει το μουσικό πρόγραμμα, είναι να στηθείς στην ουρά στον πάγκο του κρεοπώλη για να πάρεις "γουρνοπούλα" -έτσι γράφεται και έτσι προφέρεται η γουρουνοπούλα στην Αργολίδα!
Στη συνέχεια, θα προμηθευτείς μπύρες, νερά και αναψυκτικά από τον πάγκο που τα πουλάει. Συνήθως τα βάζουν μέσα σε μεγάλες γούρνες γεμάτες πάγο, για να διατηρούνται δροσερά. Εναλλακτικά, μπορείς να περιμένεις στο τραπέζι σου, για να περάσει ο πωλητής και να τα αγοράσεις επιτόπου.
Για να στηρίξεις ακόμα περισσότερο τον τοπικό Σύλλογο, θα αγοράσεις μερικούς λαχνούς -τα δώρα που κληρώνονται, τις περισσότερες φορές είναι πλούσια και εντυπωσιακά.
Αν πας με τα παιδιά σου, θα βρουν σίγουρα στους πάγκους που βρίσκονται τριγύρω ένα ή και περισσότερα παιχνίδια, που θα θέλουν να αγοράσουν.  
Το μουσικό πρόγραμμα έχει πάντα έναν μεγάλο ή μια μεγάλη σταρ -το πρόσωπο που βρίσκεται πάντα στο κέντρο της αφίσας- και πλαισιώνεται από τους υπόλοιπους τραγουδιστές ή οργανοπαίκτες. Το καλό κλαρίνο πάντα κλέβει τις εντυπώσεις και ξεσηκώνει τον κόσμο για χορό. Στα πανηγύρια της Αργολίδας δεν θα ακούσεις μόνο παραδοσιακά τραγούδια του τόπου, αλλά και νησιώτικα, κρητικά, ηπειρώτικα και, φυσικά, αυθεντικά λαϊκά ακούσματα και σύγχρονες ελληνικές επιτυχίες.
Καθώς η μπύρα θα ρέει άφθονη και οι παρέες θα τσουγκρίζουν στην υγειά τους, το κέφι κορυφώνεται όσο περνάει η ώρα. Ένα πανηγύρι μπορεί να διαρκέσει από τις 9 το βράδυ μέχρι νωρίς το επόμενο πρωί!
Σήκω να χορέψεις το αγαπημένο σου ζεϊμπέκικο, με τους φίλους τριγύρω να σου πετάνε χαρτοπετσέτες ή λουλούδια, μπες στον κύκλο των υπόλοιπων καλεσμένων, που χορεύουν όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα, τραγούδησε με την ψυχή σου, χτύπα παλαμάκια και χειροκρότησε κάθε φορά που η ζωντανή ορχήστρα δίνει τον καλύτερό της εαυτό.
Μετά από τον χορό και το τραγούδι, κάποια στιγμή θα ξαναπεινάσεις, θα τσιμπήσεις λίγη γουρνοπούλα ακόμα, και θα απολαύσεις μερικούς παραδοσιακούς λουκουμάδες, για να πάρεις δύναμη και να συνεχίσεις να περνάς εκπληκτικά.   
Το ζητούμενο στο πανηγύρι είναι να πας με ανοιχτή καρδιά και με τη διάθεση να το ζήσεις στο έπακρο! Αυτή η βραδιά θα σου ανοίξει την όρεξη και για επόμενα πανηγύρια, και θα χαρίσει στις διακοπές σου μια φολκλόρ νότα ανεμελιάς, χαράς και αυθεντικής Ελλάδας. 

Greek Panygiri artists

Αυτό το ήξερες;
Η λέξη "πανηγύρι" προέρχεται από το ουδέτερο της αντωνυμίας πας, πάσα, παν (που σημαίνει όλος) και τη λέξη άγυρις (που σημαίνει συνάθροιση πλήθους, αγορά).
Τα ελληνικά πανηγύρια είναι ένας θεσμός με μεγάλη ιστορία και αποτελούν ένα μέσο έκφρασης του λαϊκού πολιτισμού, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Δεν είναι, όμως, μόνο μια αφορμή για γιορτή και διασκέδαση, καθώς οι ρίζες τους είναι άμεσα συνδεδεμένες με το θρησκευτικό συναίσθημα, αλλά και με φάσεις της αγροτικής, κτηνοτροφικής ή κοινωνικής ζωής.
Από πού προέρχεται η φράση "είμαστε για τα πανηγύρια": Την εποχή των Ρωμαίων, η Κόρινθος υπήρξε ένα σημαντικό εμπορικό σταυροδρόμι, με το νόμισμά της να ταξιδεύει σε όλη τη γη. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Τάκης Νατσούλης στο βιβλίο του "Λέξεις και Φράσεις Παροιμιώδεις", η Κόρινθος έκανε κάθε χρόνο δύο πανηγύρια, που το καθένα τους διαρκούσε 1,5 μήνα και κόσμος πήγαινε εκεί για να πουλήσει και να αγοράσει. Ακόμα κι όταν αργότερα ήρθαν στην Κόρινθο οι Φράγκοι, τα πανηγύρια καλά κρατούσαν. Όταν, λοιπόν, ρωτούσαν τους Έλληνες, που ξεκινούσαν από διαφορετικά σημεία, για πού ετοιμάζονταν να πάνε, εκείνοι απαντούσαν: "Είμαστε για τα πανηγύρια"!

Τα πανηγύρια του Ιουνίου 2024 στην Αργολίδα
Στην Αγία Τριάδα Ναυπλίου, με τη Χαρά Βέρρα, τον Γιάννη Καψάλη κι εξαιρετικούς μουσικούς (Τηλ. κρατήσεων +30 694 0325 554), στην Άκοβα Άργους, στον Αχλαδόκαμπο και στο Λυγουριό, το πανηγύρι Αγίας Τριάδος, για την Πεντηκοστή (Κυριακή 23 Ιουνίου 2024).
Στην Φρέγκαινα Αργολίδας, των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (Σάββατο 29 Ιουνίου 2024)

Τα πανηγύρια του Ιουλίου 2024 στην Αργολίδα
Στο Ηραίο και στην Κάντια, των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού ( Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024). Τηλ. κρατήσεων +30 693 6837 444.
Στη Στέρνα Αργολίδας, να πάτε στη Γιορτή του Βερίκοκου (Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024). Τηλ. κρατήσεων +30 698 3515 445.
Στο γραφικό Κιβέρι, Κρητικό γλέντι με το συγκρότημα του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη. το Σάββατο 6 Ιουλίου 2024 και ώρα 21.30, στο Δημοτικό Σχολείο Κιβερίου.Τα δύο αδέρφια από την Κρήτη είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για τις όμορφες μουσικές βραδιές που προσφέρουν γεμάτες ενέργεια και ένταση ξεσηκώνοντας το κοινό τους. Τηλ. κρατήσεων +30 694 2913 520.
Στη Σκοτεινή Αργολίδας, το πανηγύρι Αγίας Μαρίνας (Τρίτη 16 Ιουλίου 2024). Τηλ. κρατήσεων +30 694 1547 643.
Στο Κουτσοπόδι και στο Λάλουκα, στο Αργολικό και στη Φρουσιούνα, το Πανηγύρι Αγίας Κυριακής (6-7 Ιουλίου 2024) 
Στον Ίναχο Άργους, για την Αγία Ευφημία (11 Ιουλίου 2024)
Στο Νέο Ροεινό, το Πανηγύρι Αγίας Μαρίνας (17 Ιουλίου 2024).
Στον Προφήτη Ηλία Αγίου Αδριανού, παραμονές της Γιορτής του, καθώς και στο γραφικό Βιβάρι (19 Ιουλίου 2024).
Στην Πουλακίδα και στο Δρέπανο Αργολίδας, για την Αγία Παρασκευή (26 Ιουλίου 2024). Τηλ. κρατήσεων +30 694 4570 718.
Στη Δαλαμανάρα Άργους, αλλά και στο Αδάμι, για τον Άγιο Παντελεήμονα (γίνεται ανήμερα, 27 Ιουλίου 2024).

Τα πανηγύρια του Αυγούστου 2024 στην Αργολίδα
Όλο και κάποιο θα πετύχετε, για τη Γιορτή της Παναγίας (Κοίμηση Θεοτόκου), ενώ για τον νομό Κορινθίας και Αρκαδίας (με κορυφαίο το πανηγύρι της Τεγέας), οι ημερομηνίες πλησίασαν! Από τις 14 έως 21 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η φημισμένη εμποροπανήγυρη Τεγέας για 139η χρονιά και η 52η Παμπελοποννησιακή Έκθεση Τεγέας.
Ανήμερα και παραμονή της Παναγίας, 14-15 Αυγούστου, θα βρείτε στην Άρια Ναυπλίου και στην Ασίνη λαϊκό γλέντι, ενώ στην Ασίνη έχει συνήθως πανηγύρι και για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου 2024. Ομοίως, στις 5 Αυγούστου 2024, παραμονή του Σωτήρως, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανιτίου διοργανώνει κάθε χρόνο Πανηγύρι στο χωριό Πλατανίτη Ναυπλίου.
Καλή ιδέα είναι και το πανηγύρι στο χωριό Μάνεση Μιδέας, στις 17 Αυγούστου (Τηλ. κρατήσεων +30 693 4620 095).
Τέλος, την Κυριακή 25 Αυγούστου 2024 στο Δρέπανο, γίνεται πανηγύρι και παραμονή της γιορτής των Αγίων Αδριανού και Ναταλίας, που συγκεντρώνει κόσμο από τα γύρω χωριά.
Την Τεταρτη 28 Αυγούστου 2024, παραμονή της εορτής του Τιμίου Προδρόμου, ο Ερμής Κιβερίου διοργανώνει το μεγάλο λαϊκό πανηγύρι στο Δημοτικό Σχολείο Κιβερίου (Τηλ. κρατήσεων +30 694 5379 406)
Τελευταία ανακοίνωση το πανηγύρι στα Φίχτια Άργους στις 6 Σεπτέμβρη, όπου αναμένεται μεγάλη συμμετοχή (Τηλ. κρατήσεων +30 693 7439 382, +30 694 7559 297)

ελληνικό πανηγύρι το καλοκαίρι, Greek panigiri in the summer
ελληνικό πανηγύρι το καλοκαίρι, Greek panigiri in the summer

37.602723258939, 22.869973182678