Κατανυκτική ατμόσφαιρα, θείες μελωδίες και ανάταση ψυχής, η Μεγάλη Εβδομάδα και η Κυριακή του Πάσχα στο Ναύπλιο αποτελεί μια αληθινή εμπειρία, που μένει αξέχαστη στους επισκέπτες της πόλης...
Αν το Πάσχα σημαίνει για εσένα κορύφωση μέσα από το θείο δράμα, νιώσε την κατάνυξη μέσα από τις λειτουργίες, τους ύμνους και τις μελωδίες βυζαντινής μουσικής στους λατρευτικούς χώρους του Ναυπλίου, στις περίφημες εκκλησιές και τα μοναστήρια του. Ακόμα, όμως, κι αν για εσένα Πάσχα σημαίνει λίγα λεπτά εκκλησιασμός πριν το Χριστός Ανέστη, αξίζει να επισκεφθείς τις εκκλησίες της πόλης, για να ανάψεις ένα κεράκι και να τις γνωρίσεις καλύτερα.
Η Εβδομάδα των Παθών ξεκινά τη Μεγάλη Δευτέρα με την Ακολουθία του Νυμφίου, τη Μεγάλη Τρίτη ψάλλεται το τροπάριο της μοναχής Κασσιανής, η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στην Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και την Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών, τη Μεγάλη Πέμπτη ψάλλονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια με το "Σήμερον Κρεμάται" να αγγίζει τις ψυχές, ενώ αργά το βράδυ στους ιερούς ναούς της πόλης γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων. Την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, ψάλλονται τα εγκώμια όπως το "Γενναιαί Πάσαι", και το βράδυ ακολουθεί η Περιφορά των Επιταφίων, που συγκεντρώνονται στην πλατεία Συντάγματος συνοδεία βυζαντινών ύμνων επιταφίου, από τις αγγελικές φωνές των χορωδιών και της Φιλαρμονικής. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται το πρωί η Πρώτη Ανάσταση, με τους χαρμόσυνους παιάνες της Φιλαρμονικής να ηχούν, ενώ το βράδυ γίνεται η Αναστάσιμη Ακολουθία και ψάλλεται το "Χριστός Ανέστη", με τα βεγγαλικά να φωτίζουν τον ουρανό της πόλης. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης, και σε ορισμένα χωριά στα πέριξ αναβιώνεται το έθιμο "Κάψιμο του Ιούδα", ενώ τη δεύτερη μέρα του Πάσχα τελούνται στους ναούς πανηγυρικές αναστάσιμες ακολουθίες Όρθρου και Θείας Λειτουργίας.
Εκκλησία της Παναγίας
Η εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου, τον Άγιο Δημήτριο και τον νεομάρτυρα Άγιο Αναστάσιο του Ναυπλίου, είναι μια ιστορική, αρχοντική εκκλησία του 15ου αιώνα, με επιβλητικό τέμπλο, άμβωνα και αρχιερατικό θρόνο. Έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή για την Περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή και την εξαιρετική της χορωδία.
Άγιος Γεώργιος
Η Μητρόπολη του Ναυπλίου, χτισμένη τον 16ο αιώνα και ο πλέον ιστορικός ναός της πόλης, έχει βιώσει ορισμένες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας. Αξιόλογες είναι οι αγιογραφίες του, οι παλιές φορητές εικόνες του και το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Άγιος Σπυρίδωνας
Γνωστή για τη δολοφονία του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια και χτισμένη επί Βενετοκρατίας, αξίζει να διαβείς τη θύρα της, για να δεις τη μικρή και πολύ κατανυκτική μεταβυζαντινή αυτή εκκλησία, αλλά και να παρακολουθήσεις τις θείες λειτουργίες, που τελούνται εδώ. Αποτελεί στέγη και για την θαυματουργή εικόνα της Αγίας Βαρβάρας, που γιορτάζεται με όλες τις τιμές στις 4 Δεκεμβρίου.
Ευαγγελίστρια
Σε μια τοποθεσία με θέα σε ολόκληρη την πόλη, ως και το Άργος, η Ευαγγελίστρια, πρώην μικρό μοναστήρι, είναι ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, με το δεξιό κλίτος της να είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Επισκέψου το βαπτιστήριο από μάρμαρο, το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου στη νότια πλευρά, και δες τη συλλογή ιστορικών αντικειμένων.
Ιερός Ναός Αγίου Λουκά του Ιατρού
Στην επαρχιακή οδό Ναυπλίου - Κάντιας, στρίβοντας σε ένα ασφαλτοστρωμένο μονοπάτι, οδηγείσαι σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς και συνάμα κατανυκτικούς ναούς της Αργολίδας. Το ερημικό τοπίο αναδεικνύει την ρωσική αρχιτεκτονική του ιερού ναού, όπου φυλάσσεται τεμάχιο της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά, ενώ στο ισόγειο λειτουργεί ένα εξαιρετικό μουσείο με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή του και προσωπικά αντικείμενα του Αγίου, όπως τα ιατρικά του εργαλεία.
Αγία Μονή
Στην περιοχή της Άριας Ναυπλίου, στις ρίζες ενός βράχου και σε ένα μυστηριακό σκηνικό, βρίσκεται η Αγία Μονή αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή. Το γυναικείο αυτό ησυχαστήριο, χτισμένο στα μέσα του 12ου αιώνα, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα διατηρημένα δείγματα βυζαντινού ναού. Η εικόνα του Φανερωμένου Χριστού βρέθηκε το 1920, πίσω από το ιερό της εκκλησίας από τον Θεόδωρο Ρογκόπουλο, τον Ελληνοαμερικάνο που είδε όνειρο, και ήρθε στο Ναύπλιο να φέρει στο φως την εικόνα.
Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά
Στους πρόποδες του Αραχναίου όρους (13 χλμ. από το Ναύπλιο), η γυναικεία Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά λέγεται και Μονή Ξεροκαστέλι, καθώς παλιά υπήρχε εκεί ένας φράγκικος πύργος (καστέλι). Χτισμένο όπως φημολογείται τον 11ο αιώνα, το γυναικείο μοναστήρι αποτελείται από τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, της Παναγίας της Πορταΐτισας, του Αγίου Νεκταρίου και του Όσιου Εφραίμ του Σύρου.
Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου ή Μονή Αυγού
Στη νοτιανατολική Αργολίδα, στις πλαγιές του όρους Αυγού, το πέτρινο μοναστήρι μέσα στα θεόρατα βράχια, η Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, περισσότερο γνωστή ως Μονή Αυγού, προκαλεί δέος και συγκίνηση στους επισκέπτες και προσκυνητές του. Σε αυτό το μεγαλειώδες συγκρότημα σε χαρακτήρα φρουριακό, δείτε το αρχονταρίκι του 18ου αιώνα, ανεβείτε στον πρώτο όροφο με τα άδεια κελιά και προχωρώντας στον δεύτερο όροφο παρατηρήστε πόσο εξαιρετικά μικρές είναι οι πόρτες των κελιών, θαυμάστε στο δισυπόστατο καθολικό τις τοιχογραφίες, επισκεφθείτε το σπήλαιο-παρεκκλήσι της Μεταμόρφωσης.
Tips
Το πρόγραμμα των ιερών Λειτουργιών, των Ακολουθιών και η ώρα της Αναστάσιμης Ακολουθίας αναρτάται στις θύρες των εκκλησιών, προς ενημέρωση του κοινού.
Για Θρησκευτικό Τουρισμό στο Ναύπλιο, εκτός από την κλασική ατομική επίσκεψη στις εκκλησίες, υπάρχει και πρόταση για οργανωμένη επίσκεψη με ιερωμένο: Μαθαίνοντας την πόλη από τις Εκκλησίες της (προτιμότερη καθημερινές μέρες, όχι σε μεγάλες εορτές, ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί από ιερέα).