BACK TO ALL

Πάσχα 2022 στο Ναύπλιο - Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Easter reminding, κάρτα Πάσχα

Το Πάσχα στο Ναύπλιο, γιορτάζεται με όλη την κατάνυξη και τη μεγαλοπρέπεια, που απαιτεί το σημαντικό αυτό θρησκευτικό γεγονός. Η πόλη του Ναυπλίου στολίζεται με λουλούδια, λάβαρα και οι εκκλησιές φωτίζονται με ένα ιδιαίτερο χρώμα. Στις γύρω περιοχές, ανάμεσα στα αναμμένα κεριά κυριαρχούν τα χρώματα της ανθισμένης πασχαλιάς, των κρίνων, της βιολέτας και των ανθέων των εσπεριδοειδών.

Πρόγραμμα Ακολουθιών - Εκδηλώσεων:

Σάββατο 16 Απριλίου 2022 – Σάββατο του Λαζάρου
7:00
 Όρθρος και Θεία Λειτουργία στις Εκκλησίες της πόλης. Η έγερσις του Λαζάρου.
18:00 Εσπερινός
Οι δημοτικές εκδηλώσεις ξεκινάνε από το Σάββατο του Λαζάρου, στις 12.00 το μεσημέρι με τα "Λαζαράκια", το έθιμο όπου οι γυναίκες ζυμώνουν μικρά ψωμάκια και τα παιδιά συγκροτώντας ομάδες, στολίζουν το Λάζαρο και τραγουδούν "τα κάλαντα του Λαζάρου".
18:00 Ασίνη
Στην πλατεία της Ασίνης το απόγευμα, τα παιδιά θα στολίσουν σταυρούς με λουλούδια και θα καλαντίσουν και εκεί τον Λάζαρο.
19:30 Βουλευτικό
Την ίδια μέρα το βράδυ, θα γίνει συναυλία από το χορωδιακό σχήμα "Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι" στις 19:30, στην αίθουσα του Βουλευτικού.

Κυριακή 17 Απριλίου 2022 – Κυριακή των Βαΐων
07:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία – Βαϊοφόρος.
Την Κυριακή των Βαΐων, τιμάται η ανάμνηση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και παρά το χαρμόσυνο χαρακτήρα της, θεωρείται ως αρχή των Αγίων Παθών.
10:00 Κάντια
Στην Κάντια, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας θα μοιράσει τα παραδοσιακά "Λαζαράκια" στους πιστούς.
19:30 Ναύπλιο - Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης.
Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου 2022
Μνήμη του Μακαρίου Ιωσήφ του Παγκάλου
07:00 Ακολουθία των Ωρών και Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
19:30 Ακολουθία του Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης.
Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του  Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Τρίτη 19 Απριλίου 2022
Η Παραβολή των Δέκα Παρθένων
07:00 Ακολουθία των Ωρών και Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
19:30 Ακολουθία Νυμφίου στις εκκλησίες της πόλης.
Η Μεγάλη Τρίτη είναι αφιερωμένη στην αμαρτωλή γυναίκα. Ψάλλεται το περίφημο τροπάριο (Δοξαστικό) της υμνογράφου μοναχής Κασσιανής.
Ναύπλιο, Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας): Η Εκκλησιαστική Χορωδία του Ιερού Ναού Παναγίας  Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, ψάλλει το τροπάριο της Κασσιανής.
Ναύπλιο, Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Αναστασίου: Χορωδιακό σχήμα στον Ιερό Ναό του Αγίου Αναστασίου Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022
Της αλειψάσης τον Κύριον μύρω πόρνης γυναικός. Ημέρα που στις Εκκλησίες ψάλλονται τα Ευχέλαια.
07:00 Ακολουθία των Ωρών και Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων
10:00 Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου (Α')
17:00 Το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου (Β')
19:30 Ακολουθία Νυμφίου.

Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου 2022
Τέσσερα γεγονότα από τις τελευταίες στιγμές του Κυρίου: Ιερός Νιπτήρ, Μυστικός Δείπνος (παράδοση του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας), Προσευχή του Ιησού στο Όρος των Ελαιών και παράδοσή του στο μαρτύριο.
07:30 Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου
Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα, που βάφονται κατά το έθιμο τα κόκκινα αυγά. Σε όλες τις Εκκλησίες διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια και γίνεται ο στολισμός των Επιταφίων. Το βράδυ, στην ακολουθία των Αγίων Παθών, οι χορωδίες δίνουν το δικό τους χρώμα και τόνο.
12:00 Ναύπλιο - Πλατεία Τριών Ναυάρχων
Από τις 12:00 το μεσημέρι, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων μπροστά στο Δημαρχείο, ο Δήμος Ναυπλιέων και ο Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ μοιράζει κόκκινα αυγά στους επισκέπτες της πόλης και σε όλους τους περαστικούς.
19:00 Ακολουθία Αγίων Παθών (Τα Δώδεκα Ευαγγέλια)
Ναύπλιο, Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας): η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου ναού ψάλλει το τροπάριο "Σήμερον Κρεμάται" και τους "Μακαρισμούς", υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη.
Ναύπλιο, Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Αναστασίου: το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία των Αγίων Παθών (Δώδεκα Ευαγγέλια) υπό τη διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Πάσχα στο Ναύπλιο, Nafplio Pasxa, Easter in Nafplio
Άγιος Γεώργιος Μητρόπολη Ναυπλίου, Nafplio Metropolitan St. George's church

Μεγάλη Παρασκευή 22 Απριλίου 2022
Τα Άγια και φρικτά Πάθη του Κυρίου. Είναι η μέρα της Αποκαθήλωσης και της περιφοράς των Επιταφίων.
09:00 Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών
10:30 Εσπερινός Αποκαθηλώσεως
Μετά από τον Μέγα Εσπερινό της Αποκαθήλωσης, το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Ναυπλίου "Συμφωνία", υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη, θα ψάλλει τα εγκώμια της Μεγάλης Παρασκευής και θρησκευτικούς ύμνους, στον αύλειο χώρο των Ναών της πόλης του Ναυπλίου.
19:00 Ναύπλιο - Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου.
Το βράδυ, στην Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου συμμετέχουν χορωδιακά σχήματα.
Ναύπλιο, Προσκυνηματικός Ναός Αγίου Αναστασίου: το Χορωδιακό σχήμα του ομώνυμου ναού ψάλλει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου και τα Εγκώμια, υπό τη διεύθυνση του χοράρχη κ. Κωνσταντίνου Ρούτουλα.
Ναύπλιο, Ιερός Ναός Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγίας): η Εκκλησιαστική Χορωδία του ομώνυμου Ναού, υπό τη διεύθυνση του Θεοδόση Αντωνιάδη ψάλλει τα εγκώμια και το πένθιμο εμβατήριο "funebre" και το "Αι Γενναιαί Πάσαι".
Ναύπλιο, Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας: το Χορωδιακό Εργαστήρι Ναυπλίου με την πολυφωνική και νεανική του χορωδία ψάλλει εγκώμια της ημέρας.
21:15 Ναύπλιο - Έναρξη της Περιφοράς των Επιταφίων
Οι περιφορές των επιταφίων της Μεγάλης Παρασκευής στο ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου έχουν διαφορετικό χρώμα και ακολουθούν κάποιου είδους ιεροτελεστία, που κάνουν το γεγονός πιο εντυπωσιακό. Οι πομπές των επιταφίων βγαίνουν με καθορισμένη σειρά από κάθε Ναό και συναντώνται στο κέντρο της πόλης, στην Πλατεία Συντάγματος. Σε όλη τη διαδρομή, ο δήμος θα τοποθετήσει αναμμένα κεριά, τα οποία δείχνουν μεταφορικά το δρόμο, ενώ η φιλαρμονική του ΔΟΠΠΑΤ θα συνοδεύει παίζοντας πένθιμα εμβατήρια.
21:00 Παραλία Τολού
Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά έθιμα, είναι η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό, μέσα στη θάλασσα. Μετά από την περιφορά του Επιταφίου στη συνοικία, η πομπή καταλήγει στη θάλασσα, για να ευλογηθούν και να καθαγιαστούν τα νερά. Το θέαμα είναι μεγαλοπρεπές, φαντασμαγορικό και συνοδεύεται από πλοιάρια και τις μυροφόρες, οι οποίες ψάλλουν με μεγάλη κατάνυξη.

Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022
Η θεόσωμος Ταφή και η εις Άδου Κάθοδος του Κυρίου
07:30 Θεία Λειτουργία Μεγ. Βασιλείου
11:00 η Πρώτη Ανάσταση
Οι εκδηλώσεις και τα έθιμα του Μεγάλου Σαββάτου είναι, ίσως, οι καλύτερες στιγμές του Πάσχα στο Ναύπλιο. Είναι η μέρα, όπου από το πένθος του επιταφίου περνάμε στη χαρά της πρώτης Ανάστασης, που εδώ γίνεται στις 11.00 το πρωί. Οι καμπάνες των Εκκλησιών χτυπάνε χαρμόσυνα.
11:30 Κάντια
Στην Κάντια, μετά το τέλος Εσπερινού του Μεγάλου Σαββάτου και τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας θα προσφέρει κουλουράκια και θα μοιράσει κόκκινα αυγά, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του χωριού.
23:00 Ακολουθία Αγίου Φωτός
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις 23:00, ξεκινάει η Αναστάσιμη Ακολουθία και έξω από τις εκκλησιές τα μεσάνυχτα, οι πιστοί παράλληλα με το "Χριστός Ανέστη" θα απολαύσουν τις πολύχρωμες βεντάλιες πυροτεχνημάτων.
24:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως

Πάσχα στο Ναύπλιο, Nafplio Pasxa, Easter in Nafplio
Φιλαρμονική μπάντα Ναυπλίου, Nafplio Philharmonic band

Κυριακή 24 Απριλίου 2022 - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
00:00 Όρθρος και Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως
Η μέρα αφιερωμένη στο ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία, στο τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών και στο κάψιμο του Ιούδα.
18:30 Ασίνη
Στην Ασίνη, αναβιώνει το έθιμο καύσης του ομοιώματος του μαθητή του Χριστού Ιούδα, που αποτελεί στοιχείο τιμωρίας και κάθαρσης της προδοσίας.
20:30 Παραλία Τολού
Στις 20:30 στο Τολό, μετά τη λειτουργία της "Αγάπης", πραγματοποιείται με φαντασμαγορικό τρόπο το κάψιμο του Ιούδα πάνω σε πλωτή πλατφόρμα, που είναι ορατή από όλη την παραλία του Τολού.

Δευτέρα Πάσχα 25 Απριλίου 2022
07:00
 Πανηγυρικές αναστάσιμες ακολουθίες Όρθρου και Θείας Λειτουργίας στους ναούς του Δήμου Ναυπλιέων.

Αυτό το ήξερες;
Τη Μεγάλη Εβδομάδα, με ευθύνη του Δήμου Ναυπλιέων και του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού θα φωτιστούν οι εκκλησιές στην πόλη του Ναυπλίου προσδίδοντας μια ξεχωριστή πινελιά στην ατμόσφαιρα της Εβδομάδας των Παθών.
Από τη Μεγάλη Πέμπτη έως το Μεγάλο Σάββατο, θα προβάλλονται ψηφιακά έργα τέχνης θρησκευτικού περιεχομένου με θέματα Μεγάλης Εβδομάδας στην Πλατεία Συντάγματος.

37.56522866363, 22.7996134758