BACK TO ALL

Συνοικισμός Ναυπλίου - Συμμετοχικός ιστορικός περίπατος, Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

old house and lemon tree in Nafplio

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στο Ναύπλιο, έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε για μία ώρα σε μια ενδιαφέρουσα ιστορική διαδρομή εντός της νέας πόλης. Πρόκειται για έναν πρωτότυπο Συμμετοχικό ιστορικό Περίπατο, με ανάγνωση του τοπίου και αφήγηση ιστοριών για τον Συνοικισμό Ναυπλίου.

Πρόκειται για παράλληλη δράση, της παρουσίασης του εν εξελίξει εικαστικού έργου της Βασιλικής Σηφοστρατουδάκη, σε μια προσπάθεια ανάγνωσης του τοπίου του "Συνοικισμού" Ναυπλίου. Διεξάγεται στα πλαίσια του καλλιτεχνικού project ‘"Pazari’", στον χώρο τέχνης Poème design and fine arts στο Ναύπλιο.
Στη διαδρομή, την οποία προλογίζει ο επιμελητής της έκθεσης "Pazari" Παπαχρήστος Δημήτρης και η καλεσμένη Καλλιτέχνιδα Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, θα μας μιλήσει ο κ. Αντωνιάδης Χαράλαμπος (Τοπογράφος Μηχανικός Τ.Ε.) παρουσιάζοντας το αρχειακό υλικό, που έχει δημιουργήσει σε σχέση με την δημιουργία του "Συνοικισμού". 

Η διαδρομή
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί, περιλαμβάνει σημαντικά τοπόσημα αναφοράς, όπως το πρώην βιομηχανικό σύμπλεγμα του Κύκνου, σωζόμενες προσφυγικές κατοικίες, την Πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και την παρουσίαση στοιχείων σχετικά με τις δενδροφυτεύσεις στην περιοχή. Καθ’ όλη την διάρκεια του περιπάτου, θα συναντήσουμε τους κατοίκους της περιοχής, που θα μας αφηγηθούν την δική τους ιστορία για τον τόπο, συν-δημιουργώντας ένα νέο αρχείο για την τοπική ιστορία.

"Portraits of Trees, Notes on History"
Πώς αφηγούμαστε την Ιστορία; Ποιος μπορεί να αφηγηθεί τις ιστορίες της; Μπορούμε να διαβάσουμε τα ίχνη της στο τοπίο; Αν ναι, ποιές ιστορίες θα συμπεριλαμβάνονταν τότε στην Ιστορία; Η καλλιτέχνης Βασιλική Σηφοστρατουδάκη, ξεκινώντας από τη δική της οικογενειακή ιστορία, κοιτάζει το τοπίο ως τον χάρτη της ιστορίας. Συλλέγει ιστορίες από τους απογόνους των ανθρώπων που φύτεψαν τα δέντρα, σε περιοχές που ιδρύθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης των προσφύγων, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την εδραίωση των περιοχών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με το "Portraits of Trees, Notes on History’" αφηγείται τις ιστορίες τους και την Ιστορία που μοιραζόμαστε.

Synikismos afplio aerial photo, Συνοικισμός Ναυπλίου αεροφωτογραφία
Βασιλική Σηφοστρατουδάκη Ναύπλιο, Poeme Vasiliki Sifostratoudaki Nafplio

Χώρος διεξαγωγής
Συνοικισμός Ναυπλίου, Πάρκο Μανουσάκη, οδ. Αγαπητού 21.

Ημερομηνία
Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Ώρα / Διάρκεια
11:00 - 12:00 (1 ώρα)

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες - Συμμετοχές
Πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής: Τ. +30 2752 110929, Μ. +30 698 5756 216 
Ε. infopemestudio@gmail.com

Αυτό το ήξερες;
Η διαδικασία εμπλουτισμού του αρχειακού υλικού θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη της διάρκεια της έκθεσης, για τον λόγο αυτό η καλλιτέχνιδα προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται, να προσθέσουν τις ιστορίες τους για τον Συνοικισμό και τα δέντρα, που φυτεύτηκαν από τους κατοίκους του.

37.567312236088, 22.808473746672