BACK TO ALL

Βουλευτικό - Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα, 18 Φεβρουαρίου 2019

Τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 ξεκινάει το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» στο Ναύπλιο! Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στοχεύοντας  στην ανανέωση της σχέσης με το κοινό του και σε μια εκ νέου έρευνα που αφορά την πρόσληψη, παραστασιμότητα και τις έννοιες του αρχαίου δράματος, συνεχίζει φέτος για τρίτη χρονιά το πρόγραμμα "Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα" στην Αργολίδα.

Μέσα στο πλαίσιο της δράσης «Διάλογοι», το κοινό μπορεί να έρθει σε επαφή με τους σκηνοθέτες των παραστάσεων της Επιδαύρου και να συζητήσει για τα ζητήματα του κάθε έργου. 
Η δράση εγκαινιάζεται με τη σκηνοθέτη των Ευμενίδων, Γεωργία Μαυραγάνη.

Στο πλαίσιο της δράσης "Διάλογοι" η σκηνοθέτρια της παράστασης Ευμενίδες, που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο στις 28 και 29 Ιουνίου 2019 ως μέρος της τριλογίας της Ορέστειας του Αισχύλου, πρόκειται να κάνει ένα εργαστήριο με τίτλο Ευμενίδες: «Τώρα ή χάνομαι με μιας ή χαίρομαι τον Ήλιο».  

Οι συμμετέχοντες, αφού διαβάσουν αποσπάσματα του έργου, θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν ποια τελετουργία-λειτουργία συνιστά το τρίτο -και παρόλα αυτά όχι τόσο γνωστό- μέρος της Ορέστειας.

Συγκεκριμένα: Στο έργο ο Ορέστης - ένας θνητός καταδιώκεται. Ο καθαρμός του θεού δεν αρκεί να για λυτρωθεί από το μαρτύριο της καταδίωξής του από τις Ερινύες .Θα χρειαστεί να καθαρθεί μέσα από μια πόλη και τον ανθρώπινο νόμο της.

Πώς, λοιπόν, συντελείται τελικά αυτός ο καθαρμός; Συντελείται όντως; Πώς φτάνει να γίνει καθαρμός της Ζωής όλων των Ανθρώπων; Και τέλος, γιατί είναι απαραίτητο το θέατρο σε όλα αυτά;

Χώρος Διεξαγωγής
Βουλευτικό Ναυπλίου

Ώρες Διεξαγωγής
18:00 - 21:00

Είσοδος
Ελεύθερη

Πρόγραμμα
Οι συζητήσεις και τα ανοιχτά εργαστήρια της δράσης Διάλογοι θα συνεχιστούν στο Βουλευτικό Ναυπλίου σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
18 Φεβρουαρίου 2019 - Γεωργία Μαυραγάνη, σκηνοθέτρια (Ευμενίδες Αισχύλου)
4 Μαρτίου 2019 - Γιάννης Καλαβριανός, σκηνοθέτης (Ιφιγένεια εν Αυλίδι Ευρυπίδη)
8 Απριλίου 2019 - Γιώργος Σαμπατακάκης, θεατρολόγος (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή)
6 Μαΐου 2019 - Σοφία Πάσχου, σκηνοθέτρια (Θεογονία Ησίοδου)
27 Μαΐου 2019 - Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, σκηνοθέτης (Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλή)

Πληροφορίες
lyceumepidaurus@greekfestival.gr
http://greekfestival.gr/lykeio-epidayroy/ekpaideyontas-to-koino-sto-archaio-drama/

Αυτό το ήξερες;
Για το 2019, οι δράσεις  του προγράμματος στην Αργολίδα εμπνέονται από τη θεματική "Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή" και περιλαμβάνουν σειρά βιωματικών εργαστηρίων, που απευθύνονται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και σε ενήλικες κατοίκους της Αργολίδας, καθώς και σε ομάδες επισκεπτών από όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη και σύμπραξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Τις δράσεις συντονίζουν: η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση Δημιουργική Απασχόληση για Παιδιάτου Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι θεατροπαιδαγωγικές δράσεις του προγράμματος σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένες από τη Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα υποστηρίζεται από το Δήμο Ναυπλιέων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας.

Georgia Mavragani director, Γεωργία Μαυραγάνη σκηνοθέτις
Μαυραγάνη Ευμενίδες Αισχύλου, Mavragani Eumenides of Aeschylus, Eumenides workshop in Nafplio

37.565683643191, 22.796351909637