BACK TO ALL

Ναύπλιο - Το "Παληό Πανεπιστήμιο" και οι ένοικοί του, Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Παληό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Old Athens University in Plaka

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών ταξιδεύει στο Ναύπλιο, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 και παρουσιάζει μια παράσταση χάρτινου θεάτρου και αφήγησης (με παράλληλη ζωντανή προβολή αρχειακού υλικού και μουσειακών εκθεμάτων) με θέμα: Το "Παληό Πανεπιστήμιο" και οι ένοικοί του, το πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και άλλες μικρές και μεγάλες ιστορίες του κτηρίου και των ενοίκων του.

Η παράσταση του χάρτινου θεάτρου επιχειρεί να φωτίσει πτυχές από τις ετερόκλητες, "μεγάλες" και "μικρές" ιστορίες του κτιρίου, στο οποίο ιστορικά πρόσωπα και λιγότερο γνωστοί ένοικοι (επιστήμονες, αρχιτέκτονες, πρόσφυγες, εσωτερικοί μετανάστες), έζησαν ή εργάστηκαν. Εκεί άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη νεότερη ιστορία της πόλης της Αθήνας, εκεί έθεσαν τα θεμέλια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Η ιστορία τους αντανακλά, επίσης, το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής.
Στο επίκεντρο της παράστασης βρίσκεται η ιστορία δύο νεαρών τότε αρχιτεκτόνων του 19ου αιώνα, σε ελεύθερη απόδοση. Πρόκειται για τους πρωταγωνιστές του πρώτου πολεοδομικού σχεδίου της Αθήνας, τον Σταμάτιο Κλεάνθη και τον Εδουάρδο Σάουμπερτ, που το συνέταξαν στον ίδιο χώρο, πριν τη μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ναύπλιο στην Αθήνα. 
Το κτίριο, που στεγάζει σήμερα το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπήρξε ένα από τα πιο επιβλητικά αθηναϊκά σπίτια των αρχών του 19ου αιώνα. Την περίοδο μεταξύ 1837-1841, το κτήριο στέγασε το πρώτο Πανεπιστήμιο του Ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους.

Οικία Κλεάνθους Πλάκα, Old Athens University in Plaka
Οικία Κλεάνθους Πλάκα, Old Athens University in Plaka

Συντελεστές
Παραγωγή: Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών
Σενάριο-Σκηνοθεσία -Εμψύχωση: Φαίη Τσίτου
Ζωγραφική: Γιώργος Καλοκαιρινός, Ευαγγελία Καλύβα, Δέσποινα Μανώλαρου
Φωνές: Κωνσταντίνος Κάππας, Χοβίκ Καραμπετιάν, Αρμάν Εδουάρδος Μενεκιάν, Γεράσιμος Ζερβός
Κατασκευές: Φαίη Τσίτου, Βασίλης Μπουνάτσος
Τεχνική Υποστήριξη: Βασίλης Μπουνάτσος

Έναρξη
20:00

Χώρος
Αίθουσα "Λήδα Τασοπούλου" του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου: οδός Βασιλέως Κωνσταντίνου 21 & Τερζάκη, Ναύπλιο.

Είσοδος
Ελεύθερη

Πληροφορίες
http://en.historymuseum.uoa.gr/
https://eadppa.gr/mipa/

Αυτό το ήξερες;
Η παράσταση βασίζεται στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Το Παληό Πανεπιστήμιο και ένοικοί του", που έχει προσαρμοστεί για την παρουσίαση του εκτός του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται από το 1987 στο ιστορικό αυτό κτήριο, ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου, που είναι γνωστό ως "Οικία Κλεάνθους" ή "Παληό Πανεπιστήμιo" και βρίσκεται στην οδό Θόλου 5, στην Πλάκα.
Η παράσταση παρουσάζεται στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, τόσο για νεανικό κοινό, όσο και για ενήλικες. 

Πλάκα Αέρηδες, Plaka Aerides Athens Greece

37.565775964331, 22.798864893633