BACK TO ALL

Τριανόν - Κοιμώμενος Χαλεπάς..., Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Trianon Nafplio, Τριανόν Ναυπλίου

Tη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023, o Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας παρουσιάζει στο Ναύπλιο το έργο "Κοιμώμενος Χαλεπάς...ο Σαλός Άγιος". Μια πρωτότυπη παράσταση του Άγγελου Ανδρεόπουλου, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, με τον Γιώργη Κοντοπόδη στον ρόλο του Γιαννούλη Χαλεπά.

Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και πραγματεύεται την ζωή του σπουδαίου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Ξεκινώντας ενώ είναι εσώκλειστος στο ψυχιατρείο της Κέρκυρας, όπου μέσα από τα διαρκή ταξίδια του μυαλού του, βλέπουμε όλη του τη ζωή, την ευλογημένη Τήνο, την αυταρχική μητέρα και τον "τυπικό" πατέρα, τα αδέρφια και τον μεγάλο έρωτα της ζωής του... Μα πιο πολύ, βλέπουμε την έμπνευση, τη μανία δημιουργίας… για να φτάσουμε μέχρι τα σημαντικά έργα του, τα όνειρα, τους εφιάλτες του και να καταλήξουμε στο τελικό ερώτημα: τι αξίζει άραγε περισσότερο, να είσαι τρελός (σαλός) και ευφυής ή φυσιολογικός και απλά… άνθρωπος;
Μέσα από το δωμάτιο του Γιαννούλη Χαλεπά στο ψυχιατρείο, ταξιδεύουμε σε όλη του την ζωή και τους σημαντικούς σταθμούς της. Παραταύτα, το έργο δεν αποτελεί μια αποτύπωση ζωής – βιογραφία, αλλά μια εις βάθος ανάλυση της ψυχοσύνθεσης, του σχιζοφρενώς ευφυούς αυτού καλλιτέχνη ή ίσως…και της ψυχοσύνθεσης κάθε ευφυούς καλλιτέχνη (βλ. Φλέρυ Νταντωνάκη, Βικέντιο Βαν Γκόνγκ, Γεώργιο Βιζυηνό…) - τελικά την πορεία ενός καλλιτέχνη προς την αγιότητα…

Μέσα σε έναν αφαιρετικό σκηνικό χώρο, περνάμε 80 λεπτά αντικρύζοντας όλα τα "θα μπορούσε" της πορείας του Γιαννούλη Χαλεπά, αν…επέλεγε να είναι φυσιολογικός: την μανία και ανάγκη δημιουργίας, την άνοδο, το κατρακύλισμα στη σχιζοφρένεια και την αναπόφευκτη αποδοκιμασία του κόσμου προς το πρόσωπο ενός "σαλού", για να καταλήξουμε -που αλλού- στην εξύψωση, την ανάσταση, την αναγέννηση... Ένας άνθρωπος, που απ’ τα όρια του "τετέλεσται" καταλήγει, την ώρα που πρέπει, στο "άρχεται…ξεκινάει".

παράσταση Κοιμώμενος Χαλεπάς, Koimomenos Chalepas theatrical performance
παράσταση Κοιμώμενος Χαλεπάς, Koimomenos Chalepas theatrical performance

Ταυτότητα παράστασης
του Άγγελου Ανδρεόπουλου
Σκηνοθεσία – φωτισμοί: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Μουσική: Άγγελος Ανδρεόπουλος
Φωτογραφίες – εικαστική επιμέλεια: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Φάκου
Στο ρόλο του Χαλεπά ο Γιώργης Κοντοπόδης
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά

Αίθουσα
Θέατρο Τριανόν, (Πλατεία Συντάγματος, Ναύπλιο)

Ημέρα / Ώρα
Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023 στις 20:00.

Είσοδος
Με εισιτήριο 10 €

Πληροφορίες / Κρατήσεις
Τ. 
+30 698 698 2224

Αυτό το ήξερες;
Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε το καλοκαίρι 2022 στην Τήνο, με συγκινητική ανταπόκριση, σε ένα κατάμεστο προαύλιο, στο σπίτι – μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά. Στην Αθήνα η παράσταση έκανε πρεμιέρα την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2022 στο Θέατρο Αλκμήνη (σκηνή Secret Room), όπου παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία έως και την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023, για 30 μοναδικές παραστάσεις.
Η παράσταση παρουσιάζεται τώρα στο Ναύπλιο από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας, σε συνδιοργάνωση με τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων.
Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας είναι μια Αστική, Μή Κερδοσκοπική Εταιρία Ερασιτεχνών, διάδοχο σχήμα παλιότερης θεατρικής Ομάδας, διατηρώντας τα παλιά αρχικά της. Εμφανίστηκε στον πολιτιστικό χάρτη του Νομού Αργολίδας και της επαρχίας Ερμιονίδας τον Απρίλιο του 2009. Στόχος της είναι η ενασχόληση με κάθε μορφής καλλιτεχνική δημιουργία, η ανάδειξη του ερασιτεχνικού θεάτρου και γενικότερα η καλλιέργεια της τέχνης του θεάτρου, που αποτελεί τη συνισταμένη όλων των τεχνών.
Ο Γιώργος Κοντοπόδης είναι τακτικό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, με σπουδές στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης "Ράμπα" (2002), στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών (τμήμα Φ.Π.Ψ., 2001) και Μεταπτυχιακό στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Αθηνών με θέμα "Το Ελληνικό θέατρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα – θεωρία και παράσταση".

37.565859832295, 22.797006907616