Itria cucina italiana
Υπάρχει ένα εστιατόριο στο Ναύπλιο, που δεν εφησυχάζει ποτέ! Ανανεώνεται, βελτιώνεται, μαθαίνει και εκπαιδεύει τον ουρανίσκο μας σε δελεαστικές ιταλικές γεύσεις. Τα τελευταία χρόνια, αποφάσισε να μας συστήνεται στα ιταλικά: Itria cucina italiana, το νέο του όνομα, που ταιριάζει απόλυτα στο μενού του και τα αυθεντικά υλικά του, που έρχονται απευθείας από την Ιταλία και παίρνουν την πιο νόστιμη μορφή στα χέρια του ιδιοκτήτη, διακεκριμένου chef, καθηγητή της σχολής Le Monde και συγγραφέα, Ηλία Κόκκορη.
Γιατί Itria;
Γιατί αυτό ήταν το πρώτο ζυμαρικό στην ιστορία! Σύμφωνα με κείμενα του 12ου αιώνα του Άραβα γεωγράφου Muhammad al Idrisi, στο Παλέρμο της Σικελίας οι νοικοκυρές έφτιαχναν κορδόνια από ζύμη, που τα αποκαλούσαν itria. Ένα είδος ζυμαρικού, που παράγεται ακόμα και σήμερα στη Σικελία με το όνομα trii.
Η λέξη itria πιθανολογείται ότι προέρχεται από το ελληνικό ίτριον. Τα ίτρια ήταν πλακούντια (πίτες) από σουσάμι και μέλι, γεύμα πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα εκείνης της εποχής.
Πάθος για το καλό φαγητό
Ωραίο πράγμα η προσεγμένη διακόσμηση σε ένα εστιατόριο, όπως είναι σε αυτό. Αλλά, κακά τα ψέματα, εάν το φαγητό δεν σε ικανοποιήσει, δεν πρόκειται να ξαναέρθεις. Και εάν οι άνθρωποι που το έχουν και όσοι εργάζονται σε αυτό, δεν σε εξυπηρετήσουν με τον πιο άμεσο και ειλικρινή τρόπο, δεν πρόκειται να το αγαπήσεις. Εδώ, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο Ηλίας και η Στέλλα, το ζευγάρι των νεαρών, παθιασμένων με τη δουλειά τους ιδιοκτητών. Ο Ηλίας Κόκκορης είναι "20 χρόνια chef στην Αθήνα και καθηγητής 14 χρόνια στη σχολή Le Monde", έτσι μου συστήνεται, αλλά γκουγκλάροντάς τον μαθαίνω, πως έχει πάρει πολλές διακρίσεις και θεωρείται από τους καλύτερους chef της γενιάς του. Και ας μην το διαλαλεί. Φαίνεται, πως του είναι αρκετό να το διαλαλεί το ίδιο το φαγητό του.
Αυθεντικές γεύσεις
Ποιο είναι το μυστικό του; Οι πρώτες ύλες, που ταξιδεύουν απευθείας από την Ιταλία: ζυμαρικά, σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, αλλαντικά φτάνουν στα χέρια του Ηλία και μετατρέπονται στην καλύτερη πίτσα που έχεις φάει, όπως την φτιάχνουν στη γείτονα χώρα, με λεπτό ζυμάρι και αυθεντική μοτσαρέλα -μη τυχόν και του ζητήσετε άλλο τυρί στην πίτσα σας, εδώ η πίτσα διατηρεί την αυθεντικότητα και τις ρίζες της! Ο ίδιος ο chef προτείνει μια Μαργαρίτα, ενώ η πιο δημοφιλής είναι η πίτσα προσούτο (ρόκα-προσούτο-νιφάδες παρμεζάνας).
Ό,τι κι αν πάρεις, μιλάει ιταλικά!
Εάν η όρεξή σου ζητάει pasta και risotto, και εδώ τα στάνταρντ είναι υψηλά, με τις τιμές όμως να διατηρούνται σε κανονικά επίπεδα. Και εάν δεν ξέρεις τι να παραγγείλεις, είτε ρωτάς τον Ηλία, είτε ζητάς μια καρμπονάρα al Uovo, σε απόλυτα αυθεντική βερσιόν, που όμοιά της δεν θα βρεις αλλού στην πόλη: με πανσέτα, αυγά, και παρμεζάνα. Όχι πως οτιδήποτε άλλο και αν ζητήσεις σε σπαγγέτι, πέννες, λινγκουίνι δεν θα σου σερβιριστεί σε ζεστό καυτό πιάτο από τα ευγενέστατα γκαρσόνια, φτιαγμένο με τα πρώτης ποιότητας υλικά, με μανιταράκια φρέσκα ή αποξηραμένα πορτσίνι, με αυθεντικό προσούτο και μοτσαρέλα. Ή, σκέψου, τι καλύτερο από ένα ριζότο με πορτσίνι και λάδι τρούφας, κυρίως για όσους το φαγητό δεν είναι ανάγκη, αλλά απόλαυση;
Εδώ ξέρεις τι τρως
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που θες να τσιμπήσεις κάτι ελαφρύ, έχεις επιλογή ανάμεσα σε πεντανόστιμες σαλάτες (μια σαλάτα με baby ρόκα, μανιτάρια ψητά, λιαστή ντομάτα, κρίσπι προσούτο ή με καπνιστό σολομό, κατίκι Δομοκού, βινεγκρέτ μέλι-μουστάρδα, σπόρους σιναπιού και φουντούκι είναι πραγματικά όνειρο) και ορεκτικά. Θα τα συνοδεύσεις με κρασί εμφιαλωμένο: 92 οι ετικέτες περιοχής, από μια wine list που όσο πάει ανανεώνεται με νέες ετικέτες και τις καλύτερες ποικιλίες από την Ελλάδα, την Ιταλία και Γαλλία.
Γλυκιά έμπνευση
Και εάν ο ουρανίσκος είναι ανικανοποίητος και ζητάει απεγνωσμένα κάτι γλυκό, δοκίμασε cheesecake, brownies, σουφλέ σοκολάτα, ή, αναλόγως το χρόνο που διαθέτει το προσωπικό, μπορείς να πετύχεις και πιο καινοτόμες συνταγές- έμπνευση της στιγμής, όπως πίτσα cheesecake ή πίτσα με φρούτα και σιρόπια!
Η cucina που γίνεται εμμονή
Και την ώρα που καταφτάνει ο λογαριασμός, ο οποίος μάλλον θα σε εκπλήξει ευχάριστα, θα σε κεράσουν και ένα λικεράκι μαστίχας από τη Χίο ή λιμοντσέλο ή ακόμα και γκράπα παλαιωμένη. Και εάν ήταν η πρώτη σου φορά, θα επιστρέψεις όπως επιστρέφουν όλοι όσοι γεύονται τις δημιουργίες του Ηλία, ξανά και ξανά, και τελικά από τακτικοί πελάτες γίνονται φίλοι.
Αυτό το ήξερες;
O νέος ανανεωμένος κατάλογος κρασιών του Itria cucina italiana διαθέτει 92 επιλεγμένες ελληνικές και ιταλικές ετικέτες και 4 γαλλικές!
Στο Itria, μπορείς να απολαύσεις επίσης συλλεκτικά αλκοολούχα ποτά, αλλά και πρωτότυπα κοκτέιλ, που θα γευτείς μόνο εδώ! Έτσι, η διάθεσή σου και η απόλαυση απογειώνεται!
Ο Ηλίας, ανάλογα με τα υλικά που θα βρει, μπορεί να φτιάξει και άλλα πιάτα, όπως rib-eye ή φιλέτο μοσχαρίσιο ή μικρούς αστακούς.
Ακόμα και ο καφές που θα πιεις εδώ, είναι εκλεκτός: Hausbraudt, ποικιλία Academia, από τις καλύτερες του είδους της.
Ιταλική κουζίνα
Στις επιλογές σου...
Μακαρονάδες
Πίτσα
Κρέατα
Κρασί / Ποτό / Κοκτέιλ
Υπηρεσίες
Πακέτο, Take Away, Wi-Fi
Περίοδος Λειτουργίας
Όλο το χρόνο
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα – Κυριακή: 13:00 έως 24:00
